Válogatás a versenyről megjelent sajtóanyagok közül

Dr. Papp Lászlóra emlékeztek a PTE Közgáz karán

Megjelent a Pécsi Újság 2008. október 24. számában.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara (PTE KTK) és a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium (JPKSZ) 2008. október 21-22-én két rendezvénnyel emlékezett meg Dr. Papp László egyetemi docensről, aki a PTE - akkor még Janus Pannonius Tudományegyetem - gazdasági rektorhelyettese, a Közgazdasági Kar dékánja és a Számvitel Tanszék vezetőjeként tevékenykedett. Dr. Papp László idén lenne 70 éves.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara (PTE KTK) és a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégiuma (JPKSZ) által rendezett konferencia hagyományteremtő jelleggel ebben az évben első alkalommal került megrendezésre.

A konferenciával Dr. Papp Lászlónak kívántak a szervezők emléket állítani. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a konferenciát köszöntő levelében így fogalmazott:

„A tanár úr közgazdászok generációit képezte magas fokon. Nincs a magyar gazdaságnak és közéletnek olyan ágazata, ahol tanítványai ne volnának jelen; közéjük tartozom én is. Egy vagyok azok közül, akik tisztelték, becsülték a tanár urat, és akik egy életen át hálásak lehetnek azért, amit munkája során alkotott és nekünk átadott. Dr. Papp László nem csak egy szakmát tanított, hanem emberségre nevelt."

A konferencia szakmai célja, hogy a számviteli szakterülettel foglalkozó kutatók, oktatók és gyakorlati szakemberek számára lehetőséget és megfelelő keretet biztosítson a számvitel jelenének és jövőjének áttekintésére, az elért kutatási eredmények megvitatására, kutatási együttműködések elősegítésére, valamint a szakmát foglalkoztató gyakorlati kérdések tekintetében véleménycserére.

A konferencia előadói egyetemi, főiskolai oktatók, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara vezetőségi tagjai, valamint gyakorló könyvvizsgálók. A konferencia szakmai nyitóelőadását Dr. Bélyácz Iván akadémikus, egyetemi tanár a PTE KTK Gazdaságtudományi Intézetének vezetője tartotta.

A konferencia két napja alatt további 24 előadás hangzott el, melyek témájukat tekintve a számviteli szakterület széles spektrumát ölelték fel. Örömünkre szolgált, hogy az előadók között üdvözölhettük Dr. Sipos Béla és Dr. Dobay Péter egyetemi tanárokat (PTE KTK), a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnökét Dr. Lukács Jánost - aki a Corvinus Egyetem docense - , a Kamara nemzetközi alelnökét dr. Eperjesi Ferencet, - aki a KPMG ügyvezető igazgatója - , dr. Fehér Mihályt a Kamara fegyelmi megbízottját és a Kamara Baranya Megyei elnökét Zimonyi Józsefet is.

Az előadók három egyetem és három főiskola oktatói, valamint a PTE KTK Gazdálkodástani Doktori Iskolájának Ph.D hallgatói közül kerültek ki és színvonalas előadásaikkal hasznos és új ismeretekhez juttatták a konferencia résztvevőit.

A konferencián elhangzott előadások alapján tanulmánykötet készül, mely egyben Dr. Papp László előtt tisztelgő szakmai emlékkötet is lesz.

A két napos konferenciának méltó helyszínt biztosított a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán található, páratlan szépségű Aula.

Még nem késő, jelentkezz a Dr. Papp László Számvitel Versenyre!

Megjelent a MOHA magazinban 2011.október 11-én.

Idén is lesz Dr. Papp László Számvitel Verseny a Pécsi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karán, melyen hazánk különböző pontjairól, illetve a Romániából és Szlovákiából érkező egyetemisták és főiskolások mérhetik össze tudásukat négyfős csapatokat alakítva. A verseny alapját egy esettanulmány képezi, ez egy működő cég valós problémáját mutatja be. A megmérettetés október 24-én, hétfőn kezdődik és október 26-ig tart majd. A versenyzők este 18 órától 24 órán át dolgozhatnak saját időbeosztásuk szerint, tetszőleges eszközökkel.

Az esettanulmány-módszer nem csupán lexikális tudást, hanem komplex problémamegoldást vár el a hallgatóktól, a prezentációk során pedig az előadói képességek is megmutatkoznak. A verseny úgy lett kitalálva, hogy felkészítse a résztvevőket valódi munkahelyi problémákra.

A kidolgozás végeztével 3 oldalas vezetői összefoglalót és szemléltető eszközöket, prezentációkat adnak le a csapatok. Szerda délelőtt a 4 elődöntős zsűri egy-egy csapat továbbjutásáról dönt, akik közül a döntőben kerülnek ki a dobogósok, illetve a nyertesek. A zsűrit könyvvizsgálók és tanácsadó cégek képviselői (pl. PwC, KPMG, Accenture stb.), egyetemi oktatók, valamint elismert vállalkozásokból meghívott szakemberek alkotják, és előre meghatározott szempontrendszer alapján fognak dönteni. A verseny továbbá pénzdíjas, előreláthatólag közel 300 ezer Ft-ot vihetnek a dobogós helyezettek haza.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, akkor október 18-ig még várjuk a csapatod jelentkezését a következő e-mail címre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ! További részleteket pedig a www.jpksz.hu címen, a „Számvitel Verseny" fül alatt olvashatsz.

Rangos szakmai verseny házigazdája a pécsi közgáz

Megjelent a BAMA.hu-n 2011. október 24-én.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezik a Dr. Papp László Számvitelversenyt a Janus Pannonius

Közgazdasági Szakkollégium és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának szervezésében.

A hétfőn kezdődő háromnapos rendezvényen egyetemista hallgatók mérik össze tudásukat négyfős csapatokban – feladatuk egy számviteli

esettanulmány megoldása.

Dr. Budai Eleonóra egyetemi adjunktus vetette fel évekkel ezelőtt a Janus Pannonius Szakkollégium keretei között megtartott Esettanulmány kurzus

résztvevői előtt egy számviteli esettanulmány-verseny és számvitel konferencia ötletét.

A felvetett ötlet elindította a közös gondolkodást és a végére kikristályosodott az elképzelés. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának

dékánja és dékánhelyettese, illetve a Janus Pannonius Szakkollégium is a kezdeményezés mellé állt, így megszületett a döntés a verseny

megrendezéséről, amelyet először 2008-ban tartottak meg.

A viadal rangját jelzi, hogy tavaly huszonegy csapat versenyzett tizenhárom felsőoktatási intézményből – a győztes akkor a Babes–Bolyai

Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának négy hallgatója, Barok István, Birton Réka, Lackó Dénes és Vincze Tamás lett.

Dr. Papp László Számvitel Verseny

Megjelent a Fészek magazinban 2008. november 10-én.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara (PTE KTK) és a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium (JPKSZ) 2008. október 21-22-én két rendezvénnyel – Számvitel Tudomány-Szakma-Oktatás 2008. Konferenciával, valamint a Dr. Papp László Számvitel Versennyel – emlékezett meg Dr. Papp László egyetemi docensről, aki a PTE gazdasági rektorhelyettese, a Közgazdasági Kar dékánja volt és a Számvitel Tanszék vezetőjeként tevékenykedett. Dr. Papp László idén lenne 70 éves, és már öt éve nincsen közöttünk.

A konferencia célja az volt, hogy a számviteli szakterülettel foglalkozó kutatók, oktatók és gyakorlati szakemberek számára lehetőséget és megfelelő keretet biztosítson a számvitel jelenének és jövőjének áttekintésére, az elért kutatási eredmények megvitatására, kutatási együttműködések elősegítésére, valamint a szakmát foglalkoztató gyakorlati kérdések tekintetében véleménycserére.

A konferencia előadói három egyetem és három főiskola oktatói és PhD hallgatói, valamint a Magyar Könyvvizsgálói Kamara vezetőségi tagjai voltak. A konferencia szakmai nyitóelőadását Dr. Bélyácz Iván akadémikus, egyetemi tanár, a PTE KTK Gazdaságtudományi Intézetének vezetője tartotta, melynek témája: „Hivatás-e még a számviteli szakma gyakorlása? Deprofesszionalizáció a számviteli munkában".

A konferencia két napja alatt több mint 8,3 órányi – tiszta előadás idő – időtartamban hallgathatott meg előadásokat a szép számban megjelent, főleg gyakorló könyvvizsgálókból és kutatókból álló közönség, melyek témájukat tekintve a számviteli szakterület széles spektrumát ölelték fel.

A konferencia megrendezése úttörő jellegű vállalkozás volt, mivel a PTE Közgazdasági Kara még nem rendezett számviteli témájú konferenciát, egyedülállónak minősül a konferencia a hosszú előadási idő és a viszonylag kis létszámú szervezőgárdája miatt is.

A Dr. Papp László Számvitel Verseny célja a tudás összemérése és találkozási lehetőség biztosítása volt azoknak az egyetemi és főiskolai hallgatóknak, akik érdeklődnek a számvitel iránt, de eddig nem adódott alkalmuk összemérni tudásukat más, hasonló érdeklődésű számviteli irányultságú hallgatókkal.

A versenyfelhívásra a saját karunk három csapatán kívül további hat egyetem (Babes-Bolyai Tudományegyetem /Kolozsvár/, Budapesti Corvinus Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem /Sopron/, Pannon Egyetem /Veszprém/) és egy főiskola (Tessedik Sámuel Főiskola /Békéscsaba/) csapatai neveztek.

A csapatok minden tagja egyénileg írásbeli számviteli tesztet írt, majd 9 órán keresztül dolgoztak a csapatok a villányi Polgár Pincészet által biztosított, és Weiner János által megírt esettanulmányon.

A csapatoknak számviteli elemzéssel alátámasztott javaslatot kellett megfogalmazni a cégcsoport jövőbeli működésére vonatkozóan. Javaslataikat prezentáció keretében a szakmai zsűri előtt mutatatták be. A döntőbe jutott négy csapat prezentációit a Konferencia résztvevői is meghallgathatták.

A versenyen résztvevő összes csapat a Polgár Pincészet jóvoltából értékes ajándékokkal, az első két helyezett pedig értékes díjakkal gazdagodva térhetett haza. A versenyen megfigyelőként résztvevő Deloitte tanácsadó cég képviselője az első helyezett számára a díjakon felül egy szakmai konzultációval egybekötött ebédmeghívást adott át. Az első három helyezett a Kar oklevelét kapta, ami mellé az első helyezett csapat még átvehette a Dr. Papp László Számvitel Verseny Vándorkupáját is. Külön öröm, hogy az első három helyezett csapat közé a PTE KTK két csapata is bekerült, az első és harmadik hely lett az övéké. A vándorkupa tehát Pécsett maradt. Gratulálunk a döntős csapatoknak! Várjuk a jövő évi versenyre a számvitel iránt érdeklődő csapatokat